De 3 meest voorkomende klussen waar je de gatenzaag bij nodig hebt 

2 min gelezen

Een gatenzaag is een hulpstuk waarmee je op een simpele manier een groot en rond gat kan realiseren. Een gatenzaag zorgt voor een gat dat je met een normale boor nooit zou kunnen realiseren. Maar waarvoor zou je dan een gatenzaag nodig hebben dan? Waar wordt deze het meest voor gebruikt?  

Wat is een gatenzaag?  

Een gatenzaag is een eigenaardig uitziende zaag. Deze wordt gebruikt om grote gaten mee te zagen. Andere namen voor een gatenzaag zijn ook wel een gatzaag of een klokboor. Een gatenzaag is te verkrijgen in verschillende diameters. De grootte ervan wordt weergegeven in diameters omdat er alleen maar ronde gaten mee gemaakt kunnen worden.  

Waar wordt een gatenzaag voor gebruikt?  

Met een gatenzaag ben je in staat ronde gaten te zagen. Ook al monteer je deze op de boormachine. Het is geen boor, maar een echte zaag. Het gat wordt dan ook niet geboord maar gezaagd. Het gebruik van een gatenzaag kan voordelen opleveren.  

Doordat je ronde gaten maakt met de gatenzaag is deze erg geschikt voor het monteren van een inbouwdoos in de muur, of een centraaldoos in het plafond. Ook zou je er inbouwspots mee aan het plafond kunnen monteren.  

Dit zijn de meest voorkomende toepassingen waar de gatenzaag voor gebruikt wordt. Een gatenzaag kun je gebruiken voor verschillende toepassingen en materialen. Of het nu een stuk steen, hout of een tegel is. Met een gatenzaag ben je ervan verzekerd dat je altijd een mooi rond gat kan zagen.  

Hoe werkt een gatenzaag?  

Een gatenzaag monteer je op de boormachine. Deze is voorzien van een centreerboor. Deze centreerboor komt in het midden van het ronde gat te zitten. Deze helpt je om het gat op de juiste plaats in het materiaal te boren.  

Vaak is het zo dat er al een centreerboor aan de gatenzaag vast zit. Hier zou je dan niets meer voor hoeven doen. Maar je hebt ze ook zonder centreerboor. Deze zal je dan nog apart moeten bevestigen.  

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een gatenzaag?  

Wanneer je op zoek gaat naar de meest geschikte gatenboor moet je rekening houden met het materiaal waar je doorheen wil zagen. Een gatenboor voor metaal ziet er anders uit als een gatenboor waar je mee in hout wil gaan zagen. Laat je hier dan ook goed over informeren voordat je er een aan gaat schaffen.  

Tip: Zaagbladenxl.nl