Leef je uit in je interieur met gemelamineerde spaanplaten

2 min gelezen

Je ziet gemelamineerde spaanplaten vooral terug in de interieurbouw. Men in de branche noemt het ook wel melamine platen en is een uitstekend alternatief voor plaatmateriaal zoals MDF en OSB. Als je meer wilt weten over gemelamineerde spaanplaten en hoe je ze het beste kunt verwerken binnen je project lees dan snel verder. Hier vind je alles wat je moet weten over dit soort spaanplaten.

Wat zijn gemelamineerde spaanplaten?

Gemelamineerde spaanplaten zijn spaanplaten die bestaan uit houtsplinters. Houtsplinters die aan elkaar vast zitten met lijm en samengeperst worden. Zodra dit proces is voltooid krijgen beide zijden van de spaanplaat een laag witte melamine. Deze melamine toplaag is een papierlaag wat geïmpregneerd is en op de plaat geperst wordt. Daardoor heeft het oppervlakte van de gemelamineerde spaanplaten een lichte structuur. Deze toplaag die bestaat uit melamine heeft wel wat weg van plastic en wordt daarom ook niet voor niets geplastificeerd spaanplaat genoemd. De toepassingen van gemelamineerde spaanplaten zijn oneindig en je ziet ze vooral bij meubels, boekenplanken, werkbladen en kastplanken.

In welke kleuren vind je gemelamineerde spaanplaten?

De gemelamineerd spaanplaten kleuren zijn erg groot en voor elk interieurproject vind je wel een geschikte tint die bij je past. Er zijn erg veel kleurgroepen te vinden zoals tinten eiken en beuken. Daarnaast vind je gemelamineerde spaanplaten in het wit of zwart. In speciale bouwmarkten en webshops kan je genoeg inspiratie op doen en vind je alle beschikbare kleuren die er te vinden zijn. Het assortiment kleuren is groot genoeg dus hoef je je geen zorgen dat maken of net dat ene kleurtje of tintje er wel bij zit.

Hoe bewerk je gemelamineerd spaanplaat?

Gemelamineerde spaanplaten verwerken gaat heel snel en soepel. Het enige wat je nodig hebt, is een scherpe handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag en je kan aan de gang. Let op dat je de zaagsnede van tevoren afplakt met plakband om rafelige randen te voorkomen. Als je een cirkelzaag gebruikt dan is het beste om de plaat is 0,5cm in te zagen en daarna pas het geheel. Je kan het plaatmateriaal op de ondergrond het beste lijmen, schroeven of nagelen. Wil je je gemelamineerd spaanplaat verven is dit niet zo handig. Dit is vooral niet geschikt om te verven.

Is gemelamineerd spaanplaat brandvertragend?

De meeste gemelamineerde spaanplaten werken brandvertragend. Dit soort plaatmateriaal is erg moeilijk brandbaar en heeft een beperkte bijdrage als er brand ontstaat. Het brandgevaar van dit plaatmateriaal is dan ook nihil. Er is een gemiddelde rookontwikkeling en geen productie van brandende druppels.