Het gebruik van een deurdranger

2 min gelezen

Door middel van een deurdranger kun je een deur gemakkelijk dicht laten gaan. Zo’n deurdranger wordt in veel gebouwen gebruikt. Het is dan ook een heel handig systeem. Je hoeft hier geen ingewikkelde tools voor te hebben, want je kunt dit door middel van schroeven gemakkelijk aan een deur bevestigen. Daarnaast bevestig je deze deurdranger natuurlijk ook aan het kozijn om een verbinding te maken. 

Hoe werkt dit systeem?

Maar wat zorgt er nou voor dat een deur gemakkelijk dicht valt door middel van een deurdranger? Dit is vrij simpel. De deur en het kozijn wordt verbonden met een hefboom constructie. Deze constructie is ook aan te passen naar de gewenste snelheid. Je kunt dus zelf bepalen hoe snel je de deur wilt laten dichtvallen. Binnen de deurdranger zit een veer. De veer zorgt er eigenlijk voor dat de deur weer dichtvalt. Deze wordt namelijk bij het openen van een deur aangespannen. Je zult waarschijnlijk wel snappen dat deze spanning weer afneemt zodra je de deur loslaat. 

Waar kom je deze deurdrangers tegen?

Doordat je zelf kunt bepalen hoe snel een deur weer dicht moet vallen, is een deurdranger ideaal. Dit kun je dan afstemmen op de verschillende ruimtes of gangen waarbij je een deurdranger geïnstalleerd hebt. Je ziet deze manier van het sluiten van een deur in allerlei gebouwen terug. Denk bijvoorbeeld eens aan een portier. In vrijwel elk gebouw waar je naar binnenloopt, zie je deze terugkomen. Een hotel, een appartementencomplex, een kantoorpand en ga zo maar door. Maar niet alleen in dit soort gebouwen kan een deurdranger goed van pas komen. Deze techniek wordt ook gebruikt in ziekenhuizen. Je leest dus al dat het heel breed is.

Meerdere voordelen 

Een groot voordeel van een deurdranger, is dat de deur nooit onnodig open zal staan. Mensen vergeten natuurlijk best wel eens om een deur achter zich dicht te doen. Hierdoor kan het gaan tochten. Dit is niet wenselijk. Je zorgt er dus voor dat er geen onnodige kou binnenkomt. Een ander groot voordeel van een deurdranger, is een minder snelle verspreiding van brand. Zoals je waarschijnlijk wel weet, moet vuur zo min mogelijk zuurstof hebben om te kunnen verspreiden. Door de automatisch gesloten deuren weet je dus zeker dat je geen deuren open hebt staan en hierdoor zal het vuur minder snel verspreiden als hiervan sprake is. Als laatste is het ook nog eens duurzaam, omdat dit systeem voor een lange tijd mee gaat.