Hoofdkussen als oplossing voor slaapproblemen

3 min gelezen

Er zijn verschillende oorzaken van een slechte nachtrust. Een hoofdkussen dat niet bij je past is verantwoordelijk voor zo’n 30 procent van de slechte nachten, zo blijkt uit onderzoek. Bovenaan het lijstje staan stress en persoonlijke problemen, maar daarna zijn de kwaliteit van je matras en je kussen doorslaggevend voor een goede nachtrust. Een goede reden om voldoende aandacht te besteden aan de keuze van je hoofdkussen. Om die keuze goed te maken moet je weten wat voor slaper je bent. Slaap je meestal op je rug, op je buik of op je zij? Voor elke slaaphouding is een ander soort kussen geschikt. Dat heeft vooral te maken met de dikte van je kussen. Wanneer je op je rug of op je zij slaapt heb je wat meer ondersteuning nodig dan wanneer je op je buik slaapt. Je kussen kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Veel mensen vinden een donzen kussen prettig, maar het kan best zijn dat voor jou latex of wol veel beter is. Een wollen kussen is prettig voor mensen die veel zweten, omdat het goed vocht opneemt. Zo is er voor iedereen een geschikt hoofdkussen.

Een goed hoofdkussen zorgt voor een goede slaap

Ook al heb je een goed matras, een goed bed en een goed hoofdkussen, dan nog kun je wakker liggen of slecht slapen. Veel mensen hebben een hectisch leven en komen moeilijk tot rust. Toch is het belangrijk om genoeg slaap te krijgen en een goede nachtrust te hebben. Het houdt je lijf en geest fit, het houdt je immuunsysteem alert en is essentieel voor je gezondheid. Hoe kun je beter slapen? In ieder geval moet je zorgen dat je genoeg slaap krijgt. De meeste mensen hebben zeven tot negen uur slaap nodig, maar veel mensen halen dat niet. Belangrijk is niet alleen je hoofdkussen, maar ook wat je de laatste uren voor bedtijd doet. Drink geen of weinig alcohol, drink geen koffie en zorg voor genoeg lichaamsbeweging overdag. Sommige mensen hebben baat bij meditatie ‘s avonds. Belangrijk is ook de slaapkamer goed te luchten en niet te warm te laten zijn, een lagere temperatuur geeft het signaal aan je lichaam dat het tijd is om te gaan rusten.

Stress is funest voor je nachtrust

Je kunt nog zo’n goed hoofdkussen hebben en een perfect matras, of je houden aan alle slaaptips, maar wanneer je last van stress hebt, slaap je slechter. Stress en persoonlijke problemen zijn de belangrijkste oorzaak voor slecht slapen, zo blijkt uit onderzoek. Een keertje slecht slapen, omdat je het druk hebt of omdat er problemen spelen in je leven is niet zo erg. Maar heb je er langdurig last van en slaap je vaak slecht daardoor, dan ik het zaak actie te ondernemen. Wanneer je langdurig slecht slaapt leidt dat alleen maar tot meer problemen, omdat je niet goed uitgerust bent. Je reageert geïrriteerd, je kunt je niet goed concentreren en de situatie gaat van kwaad tot erger. Tijd om meer hulp in te roepen om je problemen op te lossen, en natuurlijk om het perfecte hoofdkussen te kopen.