Maak je leven gemakkelijk!

2 min gelezen

Ben jij ook zo gestrest deze decembermaand? Voor veel mensen is de laatste maand van het jaar helemaal niet zo een pretje: het is druk op het werk door allerlei deadlines, en daarnaast leveren alle feestdagen ook nog de nodige stress op…. Als jij dit ook zo ervaart; geen paniek! Je bent zeker niet de enige. Het is daarom belangrijk om dit gevoel bij jezelf te erkennen en er vervolgens iets aan te doen. Bewustzijn over het probleem is namelijk een cruciale eerste stap. En hoe vervolgens verder? Lees deze blog en ontdek een aantal tips over hoe jij weer meer controle krijgt over je leven.

Gemak

Stress komt in veel gevallen door een gevoel van onmacht of overmacht. Er wordt iets van je gevraag en jij hebt het gevoel dat je daar niet aan kunt voldoen. Dit kan zo zijn door bijvoorbeeld de ervaren werkdruk, maar dit gevoel kan ook ontstaan als je het gevoel hebt dat je constant te veel ballen in de lucht moet houden. Dat is heel vermoeiend. Gun jezelf daarom wat vaker de makkelijke oplossing, de optie waarbij je jezelf ontziet. Wat die makkelijke optie is verschilt natuurlijk per situatie, maar ga gewoon na hoe jij jouw leven gemakkelijker kan maken. Wij zweren bijvoorbeeld bij abonnementen, bijvoorbeeld de service van een boodschappenpakket dat iedere week inclusief recepten bij je thuis bezorgd wordt. Of voor op kantoor een abonnement op je afvalverwerking, bijvoorbeeld door een container huren. Zo word jij ontlast en hoef je nergens naar om te kijken.

Minimalisme

Onze twee tip is “less is more”, oftewel minimalisme. Maak het jezelf niet moeilijk maar ga voor minder. Dus minder sociale verplichtingen in het weekend, of minder ingeplande deadlines of andere zakelijke afspraken. Maar ook minimalisme in de pure zin van het woord, minder spullen en minder uitgebreide boodschappen bijvoorbeeld. Maak het jezelf makkelijk door jezelf niet constant te overprikkelen met keuzes, neem genoeg met wat er is en waardeer dat weer extra. Dus downscale de aantallen in je leven en ga voor kwaliteit: kwaliteit boven kwantiteit. Dit zal je veel plezier en ontspanning opleveren.

Gevoel

Eigenlijk weet je vaak al van tevoren of een situatie te veel voor je zal zijn of je nodeloze stress oplevert. Luister daarom wat vaker naar je gevoel, en voorkom dat je jezelf te veel overprikkelt met allerlei verplichtingen. Luister naar je gevoel en handel hier ook na. Het kan soms even moeilijk zijn aan het begin, maar als je dit oefent zul je zien dat je hier steeds beter in wordt. Zo wordt het makkelijker om dicht bij jezelf te blijven en trouw te zijn aan je eigen gevoel.