Zelf je sauna bouwen, je kan het!

2 min gelezen

Veel saunaliefhebbers dromen van een eigen sauna. Dat lijkt een onmogelijk waar te maken droom, maar dat is niet zo. Een sauna kun je al thuis neerzetten als je maar een paar vierkante meter over hebt. De aanschaf valt best mee. En als je hem zelf bouwt, blijven de kosten zeker binnen de perken. 

Wat wil je?

Allereerst bepaal je welk soort sauna je wilt hebben. Een infraroodsauna of een traditionele Finse? Vervolgens hoe groot je wilt dat de sauna is. Ga je er vooral alleen in of ben je van plan elke week je vrienden uit te nodigen voor een avondje in de sauna? Zowel kleine als grote sauna’s zijn als een bouwpakket verkrijgbaar. Zo ook sauna’s die geschikt zijn voor binnen en sauna’s die geschikt zijn voor buiten. Heb je al je wensen op een rij? Dan kun je tot aankoop overgaan. Laat je vooral goed informeren!

Uitleg stap voor stap

Je hebt standaard sauna’s en op sauna’s op maat. Voor de laatste variant is het wel handig als je twee rechterhanden hebt. Een standaard bouwpakket is eenvoudig in elkaar te zetten. Vooral omdat je er een instructievideo bij krijgt. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de sauna in elkaar zet en ben je toe aan een kop koffie? Dan zet je de video gewoon op pauze. Het is wel verstandig dat je kwaliteitsspullen inkoopt. Neem bijvoorbeeld de lampen voor de infraroodsauna. Full Spectrum lampen voor de sauna kopen is aan te raden, deze stralen een breed spectrum aan infrarood uit en zijn veiliger dan de eenvoudigere infraroodlampen. 

Goed materiaal is alles

Voor je gaat bouwen zorg je voor een stabiele ondergrond. Eventueel zorg je ook voor het stopcontact op de juiste plek en de als je voor een met hout gestookte saunakachel voor de Finse sauna gaat, dat de rookafvoer geregeld is. Als je alle spullen bij een saunaspecialist koopt, weet je zeker dat het geschikt is. Niet elke houten plank kun je gebruiken voor de bouw van een sauna. Hetzelfde geldt voor isolatiemateriaal, ventilatie en vloerdelen. Zelfs voor de vloerlak is het belangrijk dat hij geschikt is voor gebruik in een sauna. Zelf bouwen is het probleem niet, het zijn de goede spullen die je op weg helpen!

Tip: kijk ook eens op deze website.