Citrus plant, hou rekening met de lengte

2 min gelezen

Als we het over citrus planten hebben, dan doelen we op groenblijvende planten, waaraan onder meer sinaasappelen, citroenen, grapefruits en mandarijnen kunnen groeien. De citrus is inheems in Australië, Melanesië (onder meer New Guinea, de Solomon eilanden en een gedeelte van Indonesië), en delen van Azië. Van die gebieden veroverde de teelt Micronesië en Polynesië, en later via de zogenoemde wierookhandelsroute verspreidde die zich naar het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

Woordgebruik

We gebruiken het woord plant, omdat je de citrussoorten in Nederland vanwege het klimaat niet in de buitenlucht kunt telen. In de gebieden waar dat wel kan, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Europa, kan je moeilijk van planten spreken. Het zijn bomen, want ze hebben een houtige stam en takken. In de winter moeten we in ons land de citrus plant in huis houden, omdat die niet winterhard is. In de zomer kan de citrus plant naar buiten: in de tuin of op het balkon. Behalve een kerstboom hebben we normaliter geen andere boom in huis. In huis praten we van planten. Maar we hebben het over een plant, die afhankelijk van het type, gemakkelijk 2,5 meter hoog kan worden. Daarmee zul je voor een aanschaf rekening moeten houden. Als je kleinbehuisd bent, ligt de keuze voor een citrus plant niet voor de hand.

Citroenplant

We behandelen hier als voorbeeld de citroenplant. Die plant dient op een zonnige of plek of in de halfschaduw te staan. In de winter heeft de plant een temperatuur van minimaal 10 graden Celsius nodig. De citroenplant dient in losse en humusrijke grond te staan. Van maart t/m augustus dien je de plant eens per twee maanden bij te mesten. Laat de plant in droge periodes niet verdrogen. De lange uitlopers zou je eens per jaar kunnen snoeien. De plant bloeit 1 maal per jaar en de vruchten zijn het jaar erop rijp en te consumeren.