Een zwaar beveiligde woning met het juiste oplegslot!

3 min gelezen
oplegslot

Wil je een slot met een zware inbraakwering voor jouw deur? Met een oplegslot met SKG keurmerk houd je inbrekers buiten de deur. Deze sloten worden op de deur bevestigd in tegenstelling tot een cilinderslot. Meer weten? Wij vertellen jou graag meer over het oplegslot.

Wat een oplegslot is

Voordat wij jou meer gaan vertellen over het oplegslot, is het natuurlijk wel handig om te weten wat het precies is. Een oplegslot is een slot dat geschikt is voor stompe voor- en achterdeuren en is een robuustere vorm van een slot. Er zijn veel woningen die voorzien zijn van een stompe deur. Deze deur valt volledig in het kozijn en heeft dus geen uitstekende rand. Een oplegslot wordt op de deur geplaatst, waardoor de kracht aan de deur zichzelf kan ontlenen. Hierdoor zal een inbreker hoogstwaarschijnlijk jouw woning overslaan. Verder beschikt een oplegslot over een dag- en nachtschoot en als je de deur dichttrekt, dan valt de dagschoot automatisch in de sluitkom. Je kan jezelf van buitenaf dus opsluiten als je even niet oplet. Wel hebben de meeste oplegsloten een trekknop, waardoor je de dagschoot ingetrokken vast kan zetten. De dagschoot wordt bediend met de greep/haak aan de binnenkant van het slot en de nachtschoot wordt bediend met een sleutel aan zowel de binnen- als buitenkant. De dagschoot zit onder de nachtschoot. Ook zijn er bijzet oplegsloten, die alleen een nachtschoot hebben en dus aan de binnen- en buitenzijde vrijwel altijd met een draaiknop bediend worden. Deze moet dus met een hoofdslot op jouw deur geplaatst worden en zorgt dus alleen voor een extra beveiliging van jouw woning. De oplegsloten zijn er in diverse kleuren, zoals donkerbruin en wit, waardoor je degene kan kiezen die het beste bij jouw interieur of deur past.

Welk oplegslot moet ik kiezen?

Als je een oplegslot wilt aanschaffen, wil je natuurlijk de juiste keuze maken. Als eerste is het daarom belangrijk om de deurdikte te weten en de doornmaat. De doornmaat is de  afstand tussen het midden van de cilinder en het eind van de slotkast. Ook is de draairichting van de deur belangrijk. Hiervoor ga je aan de binnenzijde van de deur staan en kijk je welke kant de deur op draait. Vervolgens bepaal je of het oplegslot aan de linker- of rechterzijde van de deur gemonteerd moet worden. Nu je de maten weet is het handig om te beslissen of je een oplegslot met knop of sleutel wilt, net wat jij het handigst vindt. Een oplegslot met draaiknop heeft als voordeel dat hij voor meerdere doornmaten geschikt is en er dus een grotere kans is dat hij op jouw deur past. Ook biedt het veel bedieningsgemak. Als je voor een oplegslot met sleutel kiest, kan je zelf het aantal sleutels kiezen. Verder heb je ook oplegsloten met een cilinderslot, waardoor je meerdere sloten in jouw woning met één en dezelfde sleutel kan bedienen. Alle oplegsloten en cilinders zijn SKG 2 of 3 sterren beveiligd. Bij SKG2 zijn ze minimaal 3 minuten beveiligd tegen heel veel inbraakmethodes en bij een SKG 3 sterren keurmerk zijn ze wel minimaal 5 minuten beveiligd tegen wel alle inbraakmethodes, zelfs kerntrekken. Kerntrekken is momenteel heel populair in Nederland, omdat weinig woningen hiertegen beveiligd zijn en het een eenvoudige methode is om in te breken. Wij raden daarom ook een SKG 3 sterren oplegslot aan. Als je toch voor een SKG** slot kiest, kan je wel altijd nog een kerntrekrozet aanschaffen, zodat deze alsnog tegen kerntrekken beveiligd is. Een oplegslot is daarom altijd zwaar inbraakwerend. Bestel dus nu snel jouw oplegslot!