Hang- en sluitwerk kopen

2 min gelezen

Velen proberen een inbraak te voorkomen. Dit is een goede zaak, want slachtoffer van een inbraak kan tot lang impact geven. Echter velen denken te ver, kijken naar een elektronisch anti-inbraakalarmsysteem, terwijl het moet beginnen met het goed afsluiten van een woning of bedrijfspand. Maar voordat je overgaat op goed hang- en sluitwerk kopen, waar moet je op letten?

Stichting Kwaliteit Gevelgebouw

Er zijn verschillende keurmerken voor sloten en in mindere mate scharnieren. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een voorbeeld, maar in hoeverre heeft dat een wetenschappelijke onderbouwing? Je moet immers hang- en sluitwerk kopen wat de test goed heeft doorstaan. Een voorbeeld wat echt getest is, is SKG. De kwaliteit van het slot wordt aangegeven middels sterren. Het kost de inbreker minimaal vijf minuten om een SKG *** slot te forceren en de deur te openen. Een twee sterren slot gaat sneller, maar duurt nog altijd drie minuten. Ga er maar vanuit dat de kwaadwillende het op zal geven, en door zal gaan naar een object waar de inbreker makkelijker binnen kan komen.

Een SKG slot met één ster kan nuttig zijn

Bij hang- en sluitwerk kopen kan het slim zijn om wat extra’s te doen. Een slotje wat de test bij SKG niet goed doorstaat kan een prima slot zijn voor erbij. Voor scharnieren zijn weinig keurmerken, het kan slim zijn om aan hangzijde (de scharnierzijde) van de deur een SKG * slot te monteren naast op de goede plek de SKG ***. Ook op andere plekken dan de voordeur kan een voordelig slot veel doen. Wees in elk geval bij hang- en sluitwerk kopen niet zuinig met het aankopen van sloten, het is immers zelden teveel eerder te weinig.

Gebruik de sloten, ook al is het voor even

Al het goede van gekeurd hang- en sluitwerk is weg als het niet ingezet wordt. Er zijn gelegenheidsdieven, woningen hebben prima sloten, maar er is niemand thuis en er staat een raam open. Pal achter het open raam ligt de laptop. Het komt echt veelvuldig voor dat woningen en bedrijfspanden die goed af te sluiten zijn niet afgesloten worden. Daarom zijn er ondanks alle keurmerken en de beste sloten nog steeds dieven actief, en hebben zij succes. Let er dus op, niet alleen het betere hang- en sluitwerk kopen, maar om het ook te gebruiken. Daar bovenop kun je nog overwegen om een buitenlamp te monteren, inbrekers staan liever niet in het volle licht, en een elektronisch alarmsysteem.

Bron: www.designlife.nl