Het belang van dakreiniging

3 min gelezen
Het belang van dakreiniging

Het dak reinigen, dat is toch niet nodig? Wie ziet er nou wat er op het dak ligt? Wat veel mensen echter vergeten is dat de verontreiniging op je dak op den duur schade kan veroorzaken. Alleen vanuit dit preventieve oogpunt is het goed voor dakreiniging te kiezen, om zo het risico op een beschadigd dak te verkleinen. Veel voorkomende vervuilingen op het dak zijn mos, algen, shingles en atmosferische vervuiling. Hoewel het wellicht onschuldig lijkt, kan ook mos en algengroei op je dak voor grote schade aan je dak zorgen. Voorkom dat straks een dakrenovatie nodig is en kies regelmatig voor dakreiniging

Zo voorkom je later grotere schades aan je dak 

Dakreiniging kun je zien als een stevige opfrisbeurt van je dak. Gelukkig onderkennen meer en meer mensen het belang van dakreiniging. Steeds meer mensen beseffen dat dakreiniging voorkomt dat er later grotere problemen aan het dak ontstaan. Bovendien staat een schoon dak altijd beter. Je huis ziet er netjes en verzorgd uit. Hoe de dakreiniging er precies uit gaat zien is uiteraard afhankelijk van het type dakbedekking dat op je dak ligt. Het is in alle gevallen wel zeer verstandig om nadat je dak gereinigd is voor bescherming te kiezen. Dit kan impregneren zijn, het kan bijvoorbeeld ook het aanbrengen van een beschermende coating zijn. 

Kwetsbare daken worden niet gereinigd onder hoge druk 

Heb jij in de vorm van bijvoorbeeld keramische lei kwetsbare materialen op je dak? Dan kan vaak niet onder hoge druk gereinigd worden. Dan zou er namelijk nog veel meer schade aan het dak kunnen ontstaan. In dat geval is het verstandig om voor dakreiniging onder een hogere temperatuur te kiezen en om met een lagere druk te reinigen. Overigens kunnen de meeste daken en ook de meeste keramische en betonpannen op een dak wel tegen hogere druk. En dat is toch de eerste manier die gebruikt wordt om daken te reinigen. 

De vervuiling lost vervolgens op in water 

Natuurlijk laat hij het dak reinigen door een professionele partij die steeds precies weet wat er gebeuren moet. Doorgaans wordt in eerste instantie water onder hoge druk op het dak gespoten. Vervolgens gaat de vervuiling oplossen in het water. Daarna is het nog slechts een kwestie van het wegspoelen van de vervuiling en ziet je dak er weer uit om door een ringetje te halen. Heel veel meer is het niet. De specialist kan uit de voeten met betonpannen, keramische dakpannen, lei keramische pannen en shingles. Zoals gesteld komt vooral mos en algengroei vaak op de daken voor. Gelukkig is het materiaal dat prima weg te halen is. Door dakreiniging voorkom je later hoge kosten als schade aan je dak ontstaan is. Het is de investering dus zeker waard. 

Omdat je zelf vaak niet voldoende kennis hebt van de materialen die op je dak liggen, schakel je bij voorkeur altijd professionals in voor een grondige dakreiniging. Ga er niet zelf mee aan de slag en vergeet niet dat er vaak op hoogte gewerkt moet worden. Dat brengt toch risico’s met zich mee, zeker als je dat niet gewend bent.

Neem een kijkje op Reinigingskenners.nl!