Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

2 min gelezen
zonnepanelen

Wil je zonnepanelen kopen, dan wil je eerst weten wat dit je gaat opleveren. De opbrengst berekening van Zonduurzaam kan daarbij van grote waarde zijn. Zo weet je hoe lang het zal duren voor je je investering terugverdient. Het is natuurlijk afhankelijk van het aantal kWh dat een zonnepaneel per dag levert. Het is goed om daar eens wat dieper op in te gaan.

Het soort zonnepanelen

De eerste factor is het soort zonnepaneel dat je kiest. Ze zijn er in verschillende maten en van verschillende makelij. Het is dan ook zo dat het vermogen kan verschillen. Zoek vooral uit hoe het Wattpiek vermogen per paneel en per vierkante meter wordt geleverd. Daardoor kan je het maximale aantal kWh leren kennen onder optimale omstandigheden.

Voorbeeld van de berekening

Het is ook goed om een voorbeeld van de berekening te geven. Stel dat je een zonnepaneel van 350 Wattpiek hebt, dan zit je redelijk goed, maar niet op de top. 360 Wattpiek betekent namelijk ergens tussen 260 en 327 kWh per jaar. Delen door 365 dagen levert je dan dus 712 tot 895 Wh per dag op. Gemiddeld kom je dus op 800 Wh of o,8 kWh per zonnepaneel per dag uit. In de zomer is dat natuurlijk iets meer en in de winter iets minder.

Welke factoren zijn van invloed?

De opbrengst van een zonnepaneel is ook van andere factoren afhankelijk. De richting van het dak speelt een rol. Het zuiden is ideaal. Het zuidwesten of zuidoosten is zo’n 10 procent minder goed. Kom je op het oosten of westen uit, dan gaat er nog eens 10 procent vanaf. De ideale hellingshoek van het dak is 35 graden. Bij afwijking merk je dit aan de opbrengst. Pas op met obstakels die voor schaduw zorgen. Tot slot speelt ook mee waar je woont. De ene plek is nu eenmaal zonniger dan de andere. Natuurlijk spreekt het voor zich dat de ideale situatie je bij het ideale Wattpiek vermogen brengt. In de perfecte situatie zou je zelfs precies op de berekening in dit artikel uitkomen. Dit is echter niet echt realistisch.