Is zelf elektriciteit aanleggen gevaarlijk? 

2 min gelezen

Het zelf aanleggen van elektra kan in bepaalde gevallen zeker gevaarlijk zijn. Vaak is het ophangen van een lamp niet zo’n heel groot probleem, maar wanneer het gaat om het verplaatsen van een stopcontact of het aansluiten van een groep in de meterkast, dan is het een heel ander verhaal. Hoewel het niet verstandig is om zelf met elektriciteit aan de slag te gaan wanneer je niet over de juiste kennis beschikt, zien we toch dat er ieder jaar honderden mensen gewond raken. Dit gebeurt vaak simpelweg doordat ze geen idee hebben wat ze aan het doen zijn.  

Welke gevaren zijn er bij elektriciteit 

De gevaren met elektriciteit kunnen flink uiteenlopen. Toch zien we dat één van de grootste gevaren bij het zelf aanleggen van elektriciteit, brand is. Niet direct tijdens het aansluiten zelf, maar naarmate de tijd vordert. Het kan namelijk zijn dat bepaalde stroomdraden fout met elkaar zijn verbonden, waardoor het op termijn begint te smeulen. Vooral wanneer je de kabels netjes hebt weggewerkt en ze dus niet meer ziet, is het extra gevaarlijk. Je kunt je namelijk wel voorstellen wat er kan gebeuren op het moment dat er één of meerdere kabels beginnen te smeulen buiten het zicht, bijvoorbeeld op een gipsplaat. 

Schakel bij twijfel een elektricien in 

Het zelf aanleggen van elektriciteit is tot op zekere hoogte prima zelf te doen. Het ophangen van een lamp of het vervangen van een stopcontact is voor veel mensen het probleem niet. Maar blijkt toch dat de problemen wat complexer zijn dan dit, dan is het aan te raden om een elektricien in te schakelen. Zo weet je namelijk zeker dat het op de juiste manier wordt aangesloten, zodat je achteraf niet bang hoeft te zijn voor eventuele problemen. Dus twijfel je over het feit of een bepaalde aansluiting wel of niet goed zit? Dan is het aan te raden om direct een elektricien in te schakelen en erger te voorkomen. 

Meer berichten