Isolatie, waarom is het tegenwoordig zo belangrijk?

3 min gelezen
waarom isolatie

De kostprijs van energie is door de jaren heen aanzienlijk gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel mensen moeite ondervinden om hun energiefactuur te kunnen betalen. In de praktijk is het evenwel zo dat er op verschillende manieren kan worden bespaard op het energieverbruik in huis. Het grondig isoleren van je woning is één van de belangrijkste zaken waar je op dat vlak rekening mee dient te houden. Een goede isolatie zorgt er niet alleen voor dat je energie kan besparen, daarnaast is het op die manier ook nog eens mogelijk om te genieten van een optimaal wooncomfort. Ben jij ook geïnteresseerd in het (optimaal) isoleren van je huis en wil je daarover graag meer informatie ontvangen? In dat geval is het interessant om je even te verdiepen in de informatie die is terug te vinden hier op deze pagina. 

Hoe jouw woning isoleren?

Bij het toepassen van isolatie in een woning wordt er in de praktijk in het bijzonder gekeken in de richting van het dak. Dat is ergens best logisch, want er gaat via het dak van een huis inderdaad veel warmte verloren. Dat gezegd hebbende is echter helemaal niet interessant om enkel en alleen je dak grondig te isoleren, integendeel. Warme lucht kent namelijk een stijgende werking. Dit betekent dat ze eerst over de vloer langs de muren naar het dak zal opstijgen. Is er in de vloer en de muren geen isolatie terug te vinden? Dan betekent dat dus dat de warme lucht zich op die manier reeds een weg naar buiten zal banen. Het mag dan ook duidelijk zijn, voorzie niet alleen maar isolatie in je dak, maar zeker ook in de muren. Het isoleren van je spouwmuur is bijvoorbeeld ook altijd een prima idee. 

Van welk soort isolatie gebruikmaken?

Wanneer je van plan bent om te gaan isoleren spreekt het voor zich dat je, je ook graag even zal willen verdiepen in de verschillende soorten isolatie die er allemaal bestaan. In eerste instantie werd er in het verleden hoofdzakelijk gebruik gemaakt van een minerale wol zoals bijvoorbeeld glaswol. Ook vandaag gebeurt dat nog vaak, al dan niet in gespoten vorm. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat de verschillende vormen van milieuvriendelijke isolatie steeds populairder worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn niet alleen hout- of schapenwol en kurk, maar ook bijvoorbeeld hennep. Hoe dan ook, vergelijk altijd eerst even grondig de verschillende soorten isolatie die er bestaan alvorens een keuze te maken.

De specialisten van Isolatienoord adviseren je welk soort isolatie te gebruiken!

Isoleren ja, maar vergeet ook de ventilatie niet!

Grondig isoleren is dus tegenwoordig erg belangrijk geworden. Een goed geïsoleerde woning is namelijk niet alleen goed voor het milieu, daarnaast zal het je ook altijd (op middellange tot lange termijn) een niet onaanzienlijk financieel voordeel opleveren. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat isoleren niet het enige aandachtspunt is waar je rekening mee dient te houden. Een woning die grondig wordt geïsoleerd mag dan interessant zijn, hierdoor kan er wel een ander probleem ontstaan. Een grondige isolatie kan immers als gevolg hebben dat de ventilatie in het gedrang komt met mogelijke (ernstige) vochtproblemen als gevolg. 

Wil je er dus met andere woorden niet alleen voor zorgen dat je woning goed is geïsoleerd, maar zou je bovendien ook met zekerheid willen kunnen rekenen op een goede afvoer van bijvoorbeeld kookvocht? In dat geval is aandacht besteden aan de ventilatie ook een echte must. Alleen op deze manier voorkom je namelijk dat vocht op een zeker ogenblik een probleem gaat vormen in je woning.