Om deze redenen is isolatie zo belangrijk

2 min gelezen

Het is al snel vanzelfsprekend: een goed geïsoleerd huis. Wat dat betreft heeft isolatie de zogenaamde ‘hygiënefactor’: we vinden het zo gewoon, dat je het pas waardeert als het er niet meer is. Tijd om de isolatie eens onder de loep te leggen.

Kosten besparen

Hoe beter de isolatie, hoe minder warmte je verliest langs het dak, de vloer of de buitenmuren en ramen. Dat merk je aan de vochthuishouding, en aan muren en vloeren die minder koud aanvoelen. En andersom werkt het natuurlijk ook: in de zomer zorgt isolatie ervoor dat je huis niet in een sauna verandert. In de winter zorgt het voor een lagere energierekening, wat je gegarandeerd terugziet in je portemonnee. Nog een kostenvoordeel: voor sommige isolatieprojecten kan je een subsidie aanvragen. De Rijksoverheid heeft daar een fijne overzichtspagina aan besteed.

Beter voor het milieu

Ook voor het milieu heeft isolatie voordelen. Een goede isolatie zorgt namelijk voor een lagere CO2-uitstoot, en dat is in de huidige klimaatproblematiek een geruststellende gedachte. En hard nodig, want maar liefst twee op de drie huizen zijn volgens Milieu Centraal niet goed geïsoleerd. Zonde, want het milieu kan wel wat meer zorg gebruiken.

Goed voor je gezondheid

Isolatie voorkomt ook risico’s voor je gezondheid, met name wanneer het om vocht gaat. Door vocht kunnen namelijk allerlei schimmels en huisstofmijten ontstaan. Die kleine beestjes kunnen allergenen verspreiden, en daar worden we niet blij van. Wanneer de woning niet goed is geïsoleerd, kan warme lucht gaan condenseren. Dat zie je soms al wanneer je een glas wijn inschenkt: allemaal druppeltjes aan de zijkant. Bij een slecht geïsoleerde woning gebeurt dat in het groot, met alle gevolgen van dien.

Eerst laten adviseren

Ook wanneer je de woning hebt laten isoleren, kunnen vochtplekken ontstaan. Of misschien merk je dat kou of juist warmte niet zo buiten de deur worden gehouden als je misschien had gehoopt. Voordat je aan de slag gaat met isolatie, is het dan ook belangrijk om je goed te laten isoleren. De ene isolatie is tenslotte de andere niet. Gelukkig weten isolatie-experts waar ze over praten, en kan je met al je isolatie-vragen bij hen terecht.

Aan de slag met isolatie

Een populaire manier om je huis te isoleren, is pir isolatie. Deze isolerende platen kun je werkelijk overal kwijt: je dak, gevel, vloer en kruipruimte bijvoorbeeld. Ook kan je de binnenmuur isoleren met pir. Zo weet je zeker dat het met je isolatie wel goed zit, en je kan rekenen op een flinke besparing, meer milieuvriendelijkheid en minder risico’s voor je gezondheid.