Fleur je tuin op met plantenbakken!

2 min gelezen

Kan je tuin wel een beetje kleur gebruiken maar wil je niet meteen je grond hiervoor gebruiken of heb je deze grond simpelweg niet? Kies dan voor een plantenbak. Een plantenbak is een los item die je kan vullen met planten of bloemen. De plantenbak kun je overal in je tuin neerzetten en zelfs binnen mocht je dat graag willen, uiteraard wel rekening houdend met het soort plant of bloemen je gebruikt. Benieuwd hoe je een plantenbak inricht? Lees dan snel verder.

Kies het meest geschikte model

Plantenbakken bestaan er in verschillende soorten en maten. Daarnaast kan je ook nog kiezen uit verschillende soorten materialen zoals plastic en houten. Een plastic plantenbak is bijvoorbeeld bestendig tegen ieder weertype en zeer budget vriendelijk terwijl een plantenbak van hout juist meer natuurlijk is, een prachtige uitstraling heeft en zeer duurzaam is. Daarnaast hebben sommige planten en bloemen ook meer ruimte nodig dan andere vanwege hun wortels en leefruimte. Ook de drainage gaten zijn erg belangrijk omdat je natuurlijk niet wil dat je planten of bloemen verdrinken wanneer er een heftige regenbui is overgetrokken.

Plant op het juiste moment

Planten en bloemen kunnen over het algemeen niet heel erg goed tegen vorst. Daarom is het nooit aan te raden om te planten in de winter of de eerste maanden van de lente. Zelfs in april of mei bestaan er namelijk nog wel eens kans op nachtvorst en laten veel plantenbak nou net op de grond worden gezet. Het beste om je plantenbak te vullen is laat in het voorjaar of heel vroeg in de zomer.

Gebruik de juiste hoeveelheid potgrond en water

Bestudeer goed hoe je jou planten en bloemen het beste kan verzorgen. De ene plant doet het namelijk al fantastisch met een paar druppeltjes water terwijl de ander misschien dagelijks wel veel nodig heeft. Bespaar daarnaast ook niet op potgrond. Planten en bloemen kunnen namelijk nooit genoeg grond om hun heen hebben. Sterker nog, als ze in een plantenbak worden geplaatst heb je zelfs kan dat ze te weinig potgrond hebben dus gooi je plantenbak maar goed vol.

Wees voorzichtig met combineren

Combineren van planten en/of bloemen is natuurlijk ontzettend leuk maar combineer wel alleen types bij elkaar die dezelfde behoefte hebben. Hiermee bedoelen we uiteraard water en voeding maar ook zonlicht of juist schaduw. Planten en bloemen die compleet tegenovergestelde behoeften hebben zijn een complete mismatch in een plantenbak omdat eentje het er dan niet zo lang gaat volhouden en dat is waarschijnlijk wel het laatste wat je wilt.