Populair op huizen: Groene daken

2 min gelezen

Groene daken is een terugkerend fenomeen in de bouw en tuinbouw. Veel mensen die bewust kiezen, kiezen ook voor een duurzaam sedumdak. Een sedum groen dak heeft in tegenstelling tot een zwaardere daktuin minder gewicht en een lichte begroeiing aan planten. Er zijn diverse materialen en plantensoorten die op een groen dak kunnen worden toegepast. Voor platte daken zijn gewone sedummatten het meest geschikt. Voor schuine daken zijn aparte constructies te krijgen zodat de planten blijven liggen en niet gaan schuiven. Bij een sedumdak moet de dakrand zijn opgehoogd en het water moet goed kunnen weglopen door middel van een drainage laag. 

Sedummatten kiezen 

Een sedumdak is wat lichter dan een intensief vol geplante daktuin. Bij een schuin dak is een dak van 45-60 graden maximaal aan te raden. Daktuinen kunnen alleen op plat dak met een helling tot en met 10 graden worden gelegd. Een dak van sedum bestaat uit een dunne beplantingslaag van maximaal 15 cm. Het gewicht kan ongeveer 30-150 kg per vierkante meter in beslag nemen. Een eventueel gerepareerd dak is essentieel om lekkages en andere defecten te voorkomen als een groen dak wordt gelegd. Groene daken zijn in meer opties mogelijk. Voor schuine daken kan sedum ook in dakpan constructies worden geplaatst maar dan moet hier wel een wortelbestendige laag onder worden geplaatst. 

Een groen dak leggen 

Een groen dak kan worden gelegd door middel van onderlagen. Filters, substraat, drainage en wortellagen maken onder deel uit van de sedummat. Als onderlaag moet een isolatielaag worden aangebracht. De isolerende werking van het groene dak wordt op deze manier versterkt. De woning blijft extra goed isoleert als deze is voorzien van een groen dak. U kunt de planten samenstellen. U kijkt eerst naar de ligging van het dak. Sommige daken vallen meer onder zonlicht dan anderen. Denk aan bomen die schaduw op het dak projecteren. Met veel schaduw kunt u beter schaduwplanten plaatsen. De samenstelling bestaat uit dezelfde soort planten met dezelfde behoeften. Een groen dak zorgt ervoor dat de hele dakconstructie langer meegaat. 

Milieubewust bezig met een groen dak 

Een groen dak heeft een hoog natuurgehalte waar de natuur, net als in een tuin vol planten zijn gang gaat. De natuur wordt versterkt in de omgeving. Groen in steden wordt steeds meer toegepast. Warmte in steden is een groot probleem wat het gevolg is van een opwarmende aarde. Planten zorgen ervoor dat zonlicht wordt terug gekaatst en stoten veel zuurstof uit wat een schoon zuurstofrijk klimaat veroorzaakt. Verder is er meer verstuiving van insecten waardoor er meer groen groeit in de omgeving. Ook worden schadelijke gassen weggewerkt door veel planten die stikstof omzetten in zuurstof. Andere schadelijke gassen worden geabsorbeerd en weg gefilterd door schone lucht.