Samenwonen met je naasten
2 min gelezenEr zijn best veel mensen die mantelzorg dragen voor een oudere persoon in de familie. Als een oudere persoon niet naar een verzorgingstehuis wil en zelfstandig wil blijven wonen zijn hier ook een paar opties voor. Een optie is een seniorenwoning, de oudere woont dan volledig zelfstandig in een woning die speciaal is ingericht zodat je hier op latere leeftijd ook nog kan blijven wonen. Een andere optie is dat de oudere persoon intrekt bij de mantelzorg dragers, of familieleden die willen helpen met het huishouden. Dit kan dan wel ten koste gaan van de privacy en niet iedereen vindt het fijn hun woning te delen. Daar is een oplossing voor.
Twee huizen in één
Wanneer je jouw opa, oma, vader, moeder, of een ander familielid die al op leeftijd is in de buurt wil houden zodat je kan helpen wanneer dat nodig is, is het ene mogelijkheid om te kiezen voor een meergeneratiewoning. Een meergeneratiewoning lijkt op een twee onder een kap woning, maar er is een belangrijk verschil. Een twee onder een kap woning zijn twee verschillende adressen van verschillende opdrachtgevers op naam van andere personen. Een meergeneratiewoning ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar dan vallen deze twee woningen onder één adres. Het is dus één woning opgesplitst in twee woningen. Zo woont het familielid op hetzelfde adres en dus dichtbij, maar wel in een andere woning. Op deze manier behoudt iedereen zijn privacy.
Veel mogelijkheden
Een meergeneratiewoning hoeft niet alleen voor wanneer u mantelzorg draagt of iets dergelijks. Het kan ook zo zijn dat kinderen dicht bij hun ouders willen wonen – zoals bij een eengezinswoning -, maar wel op zichzelf. Er zijn veel mogelijkheden voor meergeneratiewoningen. Er is verschil tussen een zichtbare meergeneratiewoning, waar duidelijk te zien is dat het huis uit twee woningen bestaat, of een onzichtbare meergeneratiewoning, waar het eruit ziet als één woning.