Voedsel uit eigen tuin

2 min gelezen

Tegenwoordig wil iedereen zijn steentje bijdragen voor moeder natuur en is heel bewust bezig. De een doet dit door biologisch of vegetarisch te eten de ander met duurzame producten. Wat helemaal een hype is tegenwoordig, is het hebben van een eigen moestuin of zelf gekweekte kruiden. Het hebben van een eigen moestuin of kweken van eigen kruiden vergt wel wat aandacht en geduld. Waar moet je mee beginnen als je eigen voedsel wil kweken en wat is belangrijk om dit op een duurzame manier te doen?

Waar begin je?

Bij het beginnen van een eigen moestuin moet je met een aantal factoren rekening houden. Om te beginnen moet je er tijd voor vrij maken. Weet je nu al dat je veel weg bent of het snel zat bent, dan is een moestuin niks voor jou. Het kost een hoop tijd en moeite, maar dan krijg je er uiteindelijk ook iets moois voor terug. Vervolgens is het ook belangrijk dat je groenten of vruchten kiest die je zelf lekker vindt. Al die tijd en moeite ergens instoppen voor iets wat je zelf niet lekker vindt is zonde. De juiste groenten en kruiden voor een beginner zijn bijvoorbeeld: aardbeien, basilicum, bieslook, munt, paprika, wortel, radijs, sla, snijbiet of tomaat. Heb je gekozen wat je wil gaan kweken, dan is het belangrijk de producten in verschillende bakken of vakken te zaaien in de juiste potgrond. Als alles in de grond is gezaaid, dan is het wachten tot de groenten en kruiden beginnen te groeien. Geduld is een schone zaak. Zorg dat de jonge plantjes niet uitdrogen, geef in een droge periode genoeg water. Bescherm waar nodig je groenten tegen zon, maar ook tegen vorst en kou. Iedere groenten heeft zijn eigen groeitijd. Als het tijd is om te oogsten kan je genieten van je zelfgekweekte producten. Als je opnieuw wil kweken, is het van belang je elk soort ieder jaar wisselt van plek om ziektes en schimmels in de grond te voorkomen. 

Natuurlijke vijanden

Naast dat je de moestuin goed moet verzorgen en er veel tijd in moet stoppen, zijn er ook nog andere factoren waar rekening gehouden mee moet worden. De natuurlijke vijanden voor je moestuin. Er zijn heel veel kleine beestjes die jouw groenten ook maar al te graag lusten. Denk aan bladluis, slakken of mieren. Je hebt het niet altijd door, maar ze eten alles op waar jij al je tijd in hebt gestoken. Ze zorgen voor aantasting van het gewas en zorgen voor belemmering van de bloei van de groenten en kruiden in de moestuin. De oplossing kan een chemisch verdelgingsmiddel zijn, maar dit draagt natuurlijk niet bij aan moeder natuur. Het is niet duurzaam en schadelijk voor het milieu. Rood met zwarte stippen heeft hiervoor een oplossing bedacht. Biologische en ecologische producten die de plagen uit je moestuin kunnen bestrijden of weren. Ook vergroot je hierdoor de biodiversiteit in je tuin. Zo kan je genieten van je zelfgekweekte en laat je de natuur zijn werk doen.