Wat is noodzakelijk om te weten over het energielabel?

2 min gelezen

Na de introductie van het energielabel voor woningen in het jaar 2007 kreeg elke woningeigenaar in 2015 er een van overheidswege. Dit was echter niet permanent, omdat het ging om een indicatie van het energieverbruik van de betreffende woning. De verhuurder of woningeigenaar moest dan ook zelf een energielabel woning aanvragen dat geldig zou blijven voor de daaropvolgende 10 jaar.

Wat moet er staan op de energielabel

Een energielabel aanvragen doe je niet zomaar. Op de label moet door de verhuurder of de verkoper de energieklasse op vermeld worden. Tot de energieklasse behoren A++ tot en met G. Zou je bijvoorbeeld je huis per advertentie aanbieden voor huur of koop dan zal je in de advertentie ook de status van je energielabel moeten doorgeven. Dat is een verplichting. De overhandiging van de energielabel gebeurt uiterlijk wanneer de officiële overdracht van het pand plaatsvindt. Dat gebeurt meestal bij de notaris.

Verschillende soorten energielabel

Je kan een energielabel woning vinden in verschillende klassen. Je hebt de A++++. Deze staat voor groen en zeer zuinig. Het label gaat dan door met B, C, D, E, F en G. Een energielabel woning met een G-label staat voor rood en zeer onzuinig. Het berekenen van de energielabel woning wordt natuurlijk gedaan door een deskundige die hierin gespecialiseerd is. Voor de berekening wordt er gebruik gemaakt van een speciaal computerprogramma. Na de inspectie worden de bevonden resultaten ingevoerd. Het gaat hierbij om de oppervlakte van de woning, hoeveel mensen in het huis wonen en het standaard verbruik. Heb je een lagere energie-index dan heb je een groener label. Voor meer informatie kun je terecht op https://www.homekeur.nl

Welke invloed heeft een energielabel op het financieringsbeleid van een bank?

Ook banken spelen op deze trend in. Bedrijfspanden die niet aan de normen voldoen, worden minder waard, zo realiseren zij zich. Huurders zullen in de toekomst namelijk steeds vaker gaan kiezen voor ‘groene’ panden. Met als gevolg dat de panden die weinig aan verduurzaming hebben gedaan, meer leeg zullen komen te staan, waardoor de waarde ten opzichte van panden met een groen label zal dalen.