Waterontharder kopen en gebruiken

3 min gelezen
tegels schoonmaken

Tegenwoordig is het een grote trend om een waterontharder te gebruiken. Zo gebruiken mensen dit om het drinkwater een stuk schoner te maken. Maar is een waterontharder kopen voor jou interessant? En welke variant wil je precies kopen? Grote kans dat je je dit zelf afvraagt en het is ook een moeilijke keuze. Het hangt echt af van je situatie en je het is belangrijk om naar verschillende zaken te kijken. Iedere variant werkt anders en het ligt er ook aan waarvoor je deze wilt gebruiken. In dit artikel gaan we het daar uitgebreid over hebben en kun je erachter komen waar je op moet letten.

Verschillende soorten waterontharder

Momenteel zijn er twee verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de mechanische waterontharder, maar ook de elektrische variant. Deze verschillen veel in het besturingssysteem en in het gebruik van elektriciteit. De mechanische variant werkt vooral op waterdruk en maakt geen gebruik van elektriciteit. Daarnaast heeft hij ook een eenvoudige werking en spoelt hij naar een bepaalde periode of naar dat er een bepaalde hoeveelheid water is gebruikt. De elektronische waterontharder werkt natuurlijk wel op elektriciteit en deze kan het slim besturen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende tijdprogramma’s instellen, waardoor hij niet onnodig spoelt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld veel kosten besparen en zout, dit gebruik je namelijk voor te spoelen.

Welke kies je?

Wanneer je dezelfde hoeveelheid water ieder jaar gebruikt is de mechanische waterontharder de beste keuze. Dit komt doordat hij niet onnodig hierdoor spoelt en hiermee bespaar je veel onnodige kosten. Is het waterverbruik bij je thuis juist verschillend? Dan moet je niet kiezen voor de mechanische variant en wil je juist kijken naar de elektronische variant. Als je dan op vakantie gaat, spoelt deze niet en dit doet de mechanische juist wel. De prijs van een elektronische ontharder liggen vaak rond de 1900 euro. Daarnaast kan de prijs van een mechanische variant al snel liggen rond de 1000 euro. Daarnaast kunnen de kosten een stuk minder zijn als je een onderhoudscontract aangaat met de plaatser. Zo moet het regelmatig gecontroleerd worden en moet je hiervoor bepaalde kosten betalen. Bij een onderhoudsbeurt wordt er gekeken naar bacteriën en wordt de hardheid gemeten van het water. Door een onderhoudscontract aan te gaan, kun je ervoor zorgen dat de aanschafprijs een stuk lager ligt. Wel moet je hier goed opletten, omdat het verschilt per aanbieder.

Voordelen van een waterontharder

Als je een waterontharder gebruikt kun je vele voordelen verwachten in je woning. Je kraanwater zal stukke beter smaken, zo ook met koken. Daarnaast kun je zacht water een stuk beter warm maken dan hard water. Ook zorgt hard water voor meer kalkaanslag aan je kranen en is dat natuurlijk vervelend en ziet het er onhygiënisch uit. Met een waterontharder, kun je dit voorkomen en heb je geen last meer van kalkaanslag. Naast je kraan en drinkwater, is het natuurlijk ook ideaal voor bij het douchen en kun je hier ook minder kalkaanslag verwachten. Ook maakt je wasmachine een stuk efficiënter schoon en bespaar je hiermee veel kosten.