Welke soort vloer?

2 min gelezen
laminaat

laminaatvloer keuken

Overweeg je een nieuwe vloer te kopen, maar twijfel je nog tussen een laminaat vloer en een houten vloer. In dit artikel komen de belangrijkste voor- en nadelen van hout en laminaat naar voren en worden ze met elkaar vergeleken, zodat een nieuwe vloer kiezen een stuk makkelijker wordt.

Hout vs. laminaat

Laminaat is een plaatmateriaal dat uit een aantal lagen is opgebouwd, waardoor laminaat een aantal eigenschappen krijgt die met een enkelvoudig materiaal niet verkregen kunnen worden.
In tegenstelling tot laminaat is hout een natuurproduct, wat niet speciaal gefabriceerd hoeft te worden. Nu is een houten vloer natuurlijk gemaakt van hout, maar er zijn heel veel verschillende soorten hout verkrijgbaar, welke allemaal hun eigen uitstraling en kwaliteiten hebben. Zo is een eikenvloer erg populair, deze zie je erg veel terug in landelijke keukens!

De vloer onderhouden

Een houten vloer vereist meer onderhoud dan een laminaat vloer. Zo moet een houten vloer goed schoongehouden worden met een stofzuiger en een dweil, net als een laminaat vloer. Echter moet een houten vloer eens in de zoveel jaar opnieuw behandeld worden. Laminaat heeft minder onderhoud nodig.
Het grote voordeel aan een houten vloer, is dat het gemakkelijk is om krassen en vlekken te verwijderen.

Vloerverwarming

Het is bij beide soorten vloeren mogelijk vloerverwarming te installeren. Het is echter belangrijk dat je eerst voldoende informatie over de gekozen vloer en ondervloer inwint voor je kiest voor een vloerverwarming, gezien sommige vloeren niet geschikt zijn voor vloerverwarming. Het voordeel van een houten vloer is dat het de warmte veel beter vast houdt, terwijl een laminaat vloer vaak erg koud aanvoelt.

Vloer leggen

Het is erg gemakkelijk om het klik laminaat zelf te leggen. Helaas is dit bij een houten vloer niet het geval. Een houten vloer kan worden vastgespijkerd, vastgeschroefd, gelijmd of los worden gelegd. Met behulp van het internet kun je veel how-to’s en handleidingen vinden, maar dit is niet aan te raden terwijl u veel ervaring heeft of erg handig bent.