Welk btw-tarief geldt voor stucwerk en schilderwerk?

2 min gelezen
Stukadoor en schilder
Wanneer je je huis laat opknappen met stucwerk of schilderwerk, is het belangrijk om te weten welk btw-tarief van toepassing is. In Nederland zijn er twee btw-tarieven voor deze diensten van respectievelijk 9% en 21%. Het juiste tarief hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van je woning.

Btw-tarief van 9%

Het lage btw-tarief van 9% geldt voor schilder- en stucwerkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan twee jaar. Dit tarief is ingesteld om het onderhoud van oudere woningen te stimuleren en het financieel aantrekkelijker te maken voor huiseigenaren om hun panden te laten opknappen. Hieronder vallen zowel binnen- als buitenschilderwerkzaamheden door een schildersbedrijf in Utrecht, maar ook het stucen van muren en plafonds. Het is belangrijk dat de werkzaamheden rechtstreeks aan de woning worden verricht en dat deze onlosmakelijk met het pand verbonden zijn.

Btw-tarief van 21%

Voor nieuwbouwwoningen en woningen jonger dan twee jaar geldt het standaard btw-tarief van 21%. Dit hogere tarief is van toepassing, omdat deze woningen niet in aanmerking komen voor de onderhoudssubsidies die oudere woningen wel ontvangen. Daarnaast geldt dit tarief voor werkzaamheden die niet direct aan de woning verbonden zijn, zoals het schilderen van losse onderdelen (bijvoorbeeld meubelen) of het stucen van wanden die niet vast aan de woning zitten.

Uitzonderingen en specifieke situaties

Er zijn enkele specifieke situaties en uitzonderingen waarin een ander tarief van toepassing kan zijn. Als de werkzaamheden bijvoorbeeld worden uitgevoerd in een gemeenschappelijke ruimte van een appartementencomplex dat ouder is dan twee jaar, kan het lage tarief ook gelden. Het is altijd raadzaam om vooraf bij de dienstverlener na te vragen welk btw-tarief voor jouw specifieke situatie geldt. Door goed op de hoogte te zijn van de verschillende btw-tarieven voor stucwerk en schilderwerk, kun je onverwachte kosten vermijden en zorgen voor een correcte financiële planning van je renovatieproject. Kortom, laat je goed informeren en profiteer van het lagere btw-tarief als je woning ouder is dan twee jaar. Zo kun je voordelig je huis opknappen en het er weer als nieuw uit laten zien! Heb je scheuren in je stucwerk? Lees hier meer over scheuren in stucwerk laten repareren.