Het repareren van laminaat

2 min gelezen

Vroeg of laat komen er beschadigingen in je mooie laminaatvloer. Het laminaat beschadigd voornamelijk door het verplaatsen van meubels, het dragen van hakken, huisdieren of slecht onderhoud. Gelukkig kunnen kleine beschadigingen makkelijk zelf gerepareerd worden. Echter zijn grote beschadigingen vaak een probleem, als de toplaag dermate beschadigd is, is reparatie vaak niet mogelijk en zal er een nieuw stuk laminaat moeten worden gelegd. 

 

Tegenwoordig is de afwerklaag zo sterk dat de vloer bestand is tegen een stootje. De toplaag is gemaakt van een kunstoflaag die nagenoeg onslijtbaar is. Heb je toch een kleine beschadiging in het laminaat dan is deze makkelijk te repareren.

 

Hoe voorkom je krassen?

Een van de beste reparatie methodes is preventie, het voorkomen van krassen is dus een goede start. Door het regelmatig onderhouden van je vloer is de kans tot krassen al aanzienlijk verkleind. Matten voor de voordeur houden ook al genoeg vuil tegen. Zand en kleine steentjes dat mee naar binnen wordt genomen zijn de grootste boosdoeners voor het vormen van krassen op de vloer. 

 

Het wegwerken van krassen

Krassen zijn vaak weg te poetsen of minder zichtbaar te maken door het laminaat met polish te behandelen. Mocht dit niet werken dan is het inschakelen van een professional een erg goed idee.

 

Kleine beschadigingen herstellen

Er bestaan speciale reparatieset voor laminaat. Een reparatie set bestaat uit een klein smeltapparaat en wat wasstaafjes. Gebruik de wasstaafjes met de passende kleur bij het laminaat. Het is de bedoeling dat de was wordt gesmolten op de beschadigde plek. Na dat de was gedroogd is kan het overtollige product van de vloer verwijderd worden met behulp van de zijkant van de smelter. Natuurlijk kan dit ook professioneel worden opgelost. 

Grote beschadigingen herstellen

Als de laminaatplank dusdanig beschadigd is dat zowel de toplaag als de print hiervan kapot zijn, dan kun je dit niet meer repareren. Het meest simpele is dit te camoufleren door er een kleed of meubelstuk over te plaatsen. De beste oplossing zal zijn om de plank volledig te vervangen. Mocht deze plank zich in het midden van de vloer bevinden dan is het de beste oplossing dit te laten doen door een specialist. Zo ben je er zeker van dat het beste resultaat behaald wordt en de vloer er weer zo goed als nieuw uitziet.