Hoe maak je cementdekvloer?

2 min gelezen

Cementdekvloer kan je zelf maken. Dit is vooral handig wanneer je zelf de cementdekvloer wilt leggen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is zandcementmortel. Aangezien hier verschillende soorten van zijn, worden in deze blog alle soorten toegelicht.

Vloeibaar dekvloermortel

Zoals het woord al zegt, is deze vorm al vloeibaar. Dit is ideaal, aangezien het cementdekvloer uiteindelijk ook vloeibaar moet zijn om het te kunnen gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen om van vloeibaar dekvloermortel cementdekvloer te maken is water toevoegen. Als je dit hebt gedaan, kan je beginnen met het gieten van de het cementdekvloer. Zodra je het overal hebt gegoten hoef je de vloer alleen een beetje af te werken. Glad maken is niet nodig. Dit gaat vanzelf doordat de mortel vloeibaar was, hierdoor nivelleert het uit zichzelf. Vooral handig in ruimtes als de badkamer.

Lichtgewicht mortel

Lichtgewicht mortel staat ook wel bekend als AirBase. Het voordeel van lichtgewicht mortel is dat het zoals de naam als zegt licht van gewicht is. Daarnaast is het snel om te verwerken. Hierdoor heb je twee keer zo snel een stevige vloer gelegd. Als laatste heb je bij een lichtgewicht mortel geen last van stof, veel minder poetswerk dus! Het enige nadeel is dat het lastiger is om zelf te doen. Het is nog steeds makkelijk om het cementdekvloer te maken. Je kan het kopen bij een bouwmarkt en dan hoeft er alleen water bij. Echter heb je een speciale ondervloer nodig. Hierdoor kost het meer tijd om de vloer te leggen en vraagt het meer expertise.

Supersterke dekvloermortel

Deze vorm is zowel geschikt voor binnen als buiten gebruik doordat het zo sterk is. Het nadeel dat hierbij komt kijken is dat de afwerking erg grof is. Daarom is het vaak nodig om deze cementdekvloer af te werken met egalisatiemiddel.