Manieren om je huis energiezuinig te maken

3 min gelezen

Als we iets aan het klimaat willen doen, moeten we beginnen bij onszelf. Want alleen zo kunnen we verandering teweeg brengen. Er bestaan tal van manieren om je kan helpen, bijvoorbeeld door van het gas af te gaan, elektrisch te gaan rijden en minder vlees te eten. Maar ook kan je veel doen aan het energieverbruik doen van je huis: maak je woning energiezuinig! Dit is natuurlijk een grote ingreep, maar niet alleen draag je bij aan een beter klimaat, ook zul je het in de portemonnee merken. Lees snel verder!

Wat is een energiezuinig huis?

In een energiezuinig wordt zo min mogelijk energie verbruikt. Bijvoorbeeld door goed te isoleren, minder water te verbruiken of een slimme thermostaat aan te schaffen. Hierdoor gaan niet alleen de kosten omlaag, maar is het ook nog eens goed voor het klimaat. Ook bestaat er een energieneutraal huis. Hier wordt net zo veel energie opgewekt als verbruikt. Hierdoor komt het verbruik praktisch op nul te staan. Dit is een ingrijpende ingreep, want hiervoor moet heel veel aangepast worden in het huis. Toch kan je al met kleine aanpassingen een groot verschil maken. Zie hieronder voor onze beste tips!

Zo kan jij het ook doen

Er bestaan tal van manieren om ook energiezuinig te lezen. We hebben verschillende manieren op een rijtje gezet:

LED-verlichting

In plaats van gloeilampen, is het goed om LED-verlichting te gebruiken. Of een TL- en spaarlamp. Hiermee bespaar je zo’n 85% van de benodigde energie. Ook gaat een LED-lamp zo’n 50.000 branduren; een gloeilamp daarentegen maar 5000. Daarnaast vergeten mensen ook vaak de lampen uit te zetten: één op de tien doet dit niet als hij of zij de kamer verlaat. Door een simpele aanpassing van gewoonte kan je dus ook al energie besparen.

Betere isolatie

Isoleren kost geld, maar dit bedrag zal je binnen enkele jaren al weer terug hebben verdiend. Je bespaart namelijk veel geld op het warm houden van het huis. Aangezien dit wordt gedaan doordat het huis goed geïsoleerd is; de warmte houdt dus lang vast! Voorbeelden van isolatie zijn vloer- en bodemisolatie, dakisolatie, en isolerend glas.

Klimaatplafonds plaatsen

Een andere klimaatvriendelijke manier om de temperatuur te regelen is door het kopen van klimaatplafonds. Hierdoor wordt door middel van water dat door buizen stroomt de warmte gereguleerd. Is het warm, dan stroomt er koud water doorheen en wordt de ruimte afgekoeld. Andersom dus wanneer het koud is. Dit kan je thuis installeren, maar dit werkt ook goed in grotere gebouwen, zoals scholen of kantoorruimtes.

Minder water gebruiken

Als laatste kan je veel energie besparen door minder lang te douchen. Douche een paar minuten en ook niet te heet. Ook is het verstanding om ’s zomers niet te veel water te gebruiken voor het besproeien van de planten bijvoorbeeld. Verdeel het water goed over de planten en doe het als de zon ondergaat, zo verdampt het niet.

Er zijn dus veel manieren om zelf bij te dragen aan het verbeteren van het klimaat. Meer weten? Kijk eens op https://www.matgroep.nl/