Veilig een nieuwe traditie starten

3 min gelezen

In sommige delen van Nederland is het al een oude traditie op bepaalde momenten in het jaar: het afsteken van een carbid knal. Het wordt bijvoorbeeld gedaan met Oud & Nieuw, vrijgezellenfeesten en soms rondom Pasen. Het kan leuk zijn om dit ook een keer te doen. Als je dat een keer zou willen proberen is het goed om met bepaalde dingen rekening te houden. Het afschieten van carbid kan namelijk heel leuk zijn, maar het brengt wel ook zeker risico’s met zich mee. Daar moet je je dus wel bewust van zijn voordat je het koopt en er mee begint.

Waar moet je op letten?

De veiligheid is erg belangrijk, net als met het afsteken van vuurwerk. Allereerst: je gaat een flinke knal produceren. Je moet dus een locatie hebben die daarvoor geschikt is. Midden in een woonwijk is bijvoorbeeld niet handig. Ook moet je goede gehoorbescherming regelen. Je wilt tenslotte niet de rest van je leven last hebben van schade aan je gehoor. 

Daarnaast moet je zorgen dat het blik dat je gebruikt stevig genoeg is. Daar kunnen ook ernstige ongelukken door ontstaan als dat fout gaat. Bedenk dus goed wat voor soort blik je uitkiest voor het carbid schieten. Je kan ook speciale blikken hiervoor kopen.

Wat te doen aan muizenoverlast

Als je last hebt van muizen is dat heel vervelend. Je kan zowel in huis als in de tuin last hebben van muizen. Als je in huis last hebt van muizen moet je alle spleten en kieren dichten en gaten in muren en riolen repareren. Ook is het belangrijk om goed schoon te maken zodat er geen etensresten meer rondslingeren.

Als je last hebt van muizen in de tuin is dat eigenlijk altijd de woelmuis. Dat is minder vervelend dan muizen in huis maar het levert nog steeds overlast op. Ook dan zal je dus aan de slag moeten om ze te bestrijden.

Hoe maak je je tuin diervriendelijker

Het kan erg leuk zijn om je tuin diervriendelijker te maken. Dat zorgt ervoor dat er meer leven in je tuin kan komen wat leuk is om naar te kijken. Ook is het goed voor het milieu en de dieren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je hemelwaterafvoer niet meer in het riool te laten gaan maar naar een vijver/wadi te leiden. Dat zorgt ervoor dat dieren als vogels, kikkers en andere dieren water en afkoeling kunnen vinden in je tuin. 

Als dat niet gaat kan je ook een waterschaal plaatsen. Daar kunnen vogels in badderen en drinken. 

Wat kan je nog meer doen

Probeer een microklimaat te creëren. Dat doe je door bijvoorbeeld een flinke boom te planten die voor schaduw en leven kan zorgen. Zorg wel dat het een lokale boom is en geen exoot. Zo’n boom zal veel insecten en vogels aantrekken. Ook klimplanten bij een gevel of schutting kunnen hiervoor zorgen. Als je het gevallen blad laat liggen zorgt dat weer voor voeding voor de bodem en beschutting voor insecten. 

Ook het plaatsen van nestkastjes voor vogels trekt veel leven naar je tuin. Als je nog een hoekje over hebt kan je daar wat takken enzovoorts plaatsen om beschutting te creëren voor bijvoorbeeld egels.