Wat is plexiglas?

2 min gelezen
Plexiglas

Dit artikel gaat over plexiglas. Wat is dat? We beginnen met het merk en het materiaal. Verder komen de volgende vragen aan bod. Waarvan en hoe wordt het gemaakt? Wat zijn zoal de kenmerken? Waarvoor wordt het met name gebruikt?

Merk en materiaal

Plexiglas is feitelijk geen product- maar een merknaam. In Europa is het merk eigendom van het Duitse bedrijf Röhm GmbH. Het is acrylglas met de chemische naam polymethylmethacrylaat. We korten dat af tot PMMA. Het materiaal ook wel aangeduid met Perpex en Altuglas. Acrylglas is een zogenoemde thermoplast. Dat betekent dat het zachter wordt bij verhitting.

Plexiglas

Waarvan en hoe wordt het gemaakt?

Voor het maken van acrylglas worden methanol, zwavelzuur, waterstofcyanide en Aceton gebruikt. Dat mengsel laat men afkoelen en zo ontstaat een transparante plaat. Die wordt met de GS-variant aangeduid. De XT-variant is uitgerekte of extrudeerde acrylglas. De genoemde bestanddelen zijn niet zo veilige stoffen, maar acrylglas is dat wel. Bij een verhitting tot meer dan 450 °C blijft namelijk water en kooldioxide over.

Wat zijn de kenmerken?

We noemden al dat bij hoge temperaturen acrylglas zacht wordt. In vergelijking met glas, waarvoor het veel ter vervanging wordt gebruikt, breekt acrylglas niet zo snel. Het kan goed tegen temperatuurwisselingen, mits de temperatuur niet te hoog wordt. Het is relatief licht, kan tamelijk eenvoudig in diverse vormen worden geproduceerd, verlijmd goed en laat meer licht door dan glas. Het echter gevoeliger voor beschadigingen zoals krassen, omdat het niet zo hard is. Het laat UV-straling door. Acrylglas is nogal brandbaar. Het is heel slagvast in vergelijking met glas. Tenslotte is acrylglas goedkoper dan glas.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Zoals al is gezegd, wordt acrylglas veel gebruikt in plaats van glas. Met name is dat het geval als het gewicht en/of de transparantheid en/of prijs belangrijk zijn. Het wordt dan ook veel gebruikt voor grote oppervlaktes, zoals bij grote aquaria, (wind)schermen en daken. Het wordt ook voor toepassingen gebruikt, waarvoor bijna onzichtbare verlijming gewenst is.