Welke factoren bepalen de waarde van een woning?

2 min gelezen
woningwaarde bepalen

De verkoop van je huis is een grote stap en doe je niet iedere dag. Heb je eenmaal die beslissing genomen, dan is het ook verstandig om na te denken over het financiële plaatje. Je wilt je huis goedkoop verkopen natuurlijk voorkomen. Veel mensen vragen zich af wat hun woning waard is. Zo’n inschatting maken is niet makkelijk en dat geldt met name als je een emotionele waarde hebt met je huis. Een aantal belangrijke factoren die de waarde van je huis bepalen.

De ligging

Een allesbepalende factor voor de waarde van je huis is de locatie. Dat komt in de eerste plaats doordat huizenprijzen tussen gemeenten enorm van elkaar kunnen verschillen. Zo ben je met een huis in Limburg veel goedkoper dan bijvoorbeeld in Vlaams-Brabant. Ook speelt de werkgelegenheid een belangrijke rol. Een stadswoning is duurder dan een woning op het platteland. Huizen aan de rand van steden worden tegenwoordig steeds gewilder en stijgen daardoor in waarde.

De omgeving

Ook maakt de omgeving een groot verschil voor het bepalen van de waarde van je woning. Ligt je huis dicht bij het openbaar vervoer, een winkelcentrum of snelweg? Dan mag de waarde best wat hoger liggen dan normaal. Wonen in de buurt van een luchthaven of aan een drukke weg kan de waarde van je huis doen dalen. De ligging van je woning is daarom heel belangrijk bij het bepalen van de waarde van je huis. De meeste makelaarskantoren bieden een gratis schatting van je huis aan wanneer je overweegt om je woning te verkopen.

Het oppervlakte

Je moet drie elementen in het achterhoofd houden als het gaat om de oppervlakte van het perceel. De bebouwbare oppervlakte bepaalt wat voor bebouwing op de grond kan worden gezet. Is er ruimte voor een vrijstaande woning of gaat het om een rijtjeshuis? En heb je te maken met achterliggende weides die onderdeel zijn van het perceel? Een tweede element is de breedte van het perceel. Met name is de straatbreedte belangrijk. Dat is het verschil voor de maximale afmetingen van de gevel. En het derde element is dat de stedenbouwkundige documenten correct zijn.

Het bewoonbare oppervlakte

De grootte van het huis is een andere parameter en belangrijk voor de waarde van een woning. De waarde van het oppervlakte dat bewoonbaar is, wordt bepaald door de gebruikte materialen en de kwaliteit van de afwerking. Tegenwoordig zijn grotere huizen minder in trek, omdat een groot huis veel energie nodig heeft en dat is niet goedkoop.