Welke leidingen liggen er onder de grond?

2 min gelezen
Welke leidingen liggen er onder de grond?

Welke leidingen liggen er onder de grond?

Zodra u begint met graafwerkzaamheden in uw tuin of op uw terrein, is het essentieel dat u rekening houdt met de leidingen die er onder de grond zitten. Het zal u niet verbazen dat er veel verschillende soorten leidingen onder de grond zitten. Deze kunnen al snel beschadigen als ze door graafmachines en gereedschap worden geraakt. In dit blog vertellen we meer over welke leidingen er onder de grond liggen.

Welke leidingen precies?

U kunt in Nederland niet zomaar lukraak beginnen met graven. U moet dan namelijk eerst bepaalde kabels en leidingen veilig blootleggen. Onder de grond vindt u onder andere de volgende leidingen:
  • Elektriciteitsleidingen
  • Gasleidingen
  • Telefoonkabels
  • Waterleidingen
  • Kabels en leidingen voor dataverkeer

Graafschade

Als u gaat graven moet u er dus voor zorgen dat deze kabels veilig zijn en niet beschadigen. U moet dan ook erg secuur te werk gaan om graafschade aan deze leidingen en kabels te voorkomen. Eén manier om het risico op graafschade zoveel mogelijk te beperken is door middel van informatie-uitwisseling. Eigenaren en netwerkbeheerders van kabels hebben de verplichting om informatie over kabels en leidingen door te geven aan het Kadaster. Zodra u start met graafwerkzaamheden, moet u hier dus een melding van maken bij het Kadaster. Door deze informatie uit te wisselen wordt het risico op graafschade al meteen tot een minimum beperkt.

Kosten en verantwoordelijkheid

Zodra u begint met graafwerkzaamheden, bent u verantwoordelijk voor eventuele graafschade die hierdoor kan ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat u goed vooronderzoek doet naar welke leidingen er onder de grond liggen. De boetes en kosten voor het beschadigen van leidingen kunnen erg hoog oplopen.

Meer weten?

Meer weten over klus- en bouwwerkzaamheden in en rondom uw woning of pand? Hou dan zeker onze blogpagina in de gaten.

Meer berichten