Posterlijst maken

2 min gelezen
houten lijst

Je ziet ze wel eens hangen in een toilet of heel groot in de hal van de bioscoop, een posterlijst. Posterlijsten zijn erg groot en passen om elk formaat soort poster. Ze zijn bedoeld om een poster mooi te houden. Als je bijvoorbeeld een poster binnen gewoon ergens los ophangt, wordt die al snel vuil en vies en hierdoor wordt de poster minder aantrekkelijk. Daarnaast kunnen mensen makkelijker op een poster schrijven die niet in een lijst zit en bijvoorbeeld stukken poster eraf scheuren. Ook is een posterlijst erg handig voor wanneer je een poster buiten wil hangen. Weer of geen weer, de poster blijft dan goed beschermd en goed leesbaar.

Wanneer maak je gebruik van een poster?

Een poster wordt vaak gebruikt om iets aan te kondigen of om informatie te delen. Vaak zie je posters aan de zijkant van de weg staan met een bepaald evenement erop. Bijvoorbeeld de kermis van een dorp die over drie weken begint of een festival die aankomend weekend plaatsvindt in de stad. Ook worden posters gebruikt voor een infographic, hier kun je dan informatie delen over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld in een school worden posters opgehangen met informatie over boeken of wereld onderwerpen. Daarnaast zie je ook posters in je bushokje hangen met bijvoorbeeld reclame. Heb je de nieuwste parfum van een bepaald merk bijvoorbeeld al geprobeerd?

Groot formaat, goed leesbaar

Het voordeel van een poster is ook dat ze er in alle formaten zijn. Hierdoor kun je teksten plaatsen die vanaf een verre afstand al te lezen zijn. Als je op de snelweg rijdt, kun je vaak posters goed lezen, omdat ze zo groot zijn. Ook kun je er veel informatie op kwijt, omdat ze zo groot zijn. Zorg wel dat het overzichtelijk blijft, als alle teksten op elkaar gepropt zijn en er zoveel mogelijk informatie in een poster is gedrukt, is het vaak moeilijk te lezen en hebben mensen geen eens zin om er moeite voor te doen om het te lezen.